Universiteitsbibliotheek

De EUR-bibliotheken verzorgen de wetenschappelijke documentaire informatievoorziening aan studenten en medewerkers. Op de Woudestein-campus staat de centrale Universiteitsbibliotheek (UB), die zich richt op alle faculteiten, behalve Geneeskunde. De Medische Bibliotheek (MB) (campus Hoboken, gebouw Ee, 2e etage) ondersteunt medewerkers en studenten van Erasmus MC en de EUR bij onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg. Alle catalogi en de meeste databanken waarop deze bibliotheken zijn geabonneerd, zijn toegankelijk via de website van de UB en de website van Erasmus MC.

Speciale BMG portals:
Je kunt ook terecht op de speciale UB-portal van BMG 'Resources on Health Policy and Management'.

Ook in de portal Informatievaardigheden op de UB-website zijn diverse ingangen voor het zoeken naar wetenschappelijke informatie specifiek voor BMG bij elkaar gebracht. 

Universiteitsbibliotheek EUR (Woudestein)


Adres

Woudestein, B-gebouw (tijdelijke ingang -  in verband met de renovatie van de C-hal – is aan de oostzijde van het gebouw, tegenover het G-gebouw, zie de website van de UB voor meer informatie over de nieuwe ingang). 

Tel:

010-408 1198

Fax:

010-408 9052

Internet:

www.eur.nl/ub

E-mail:

info@remove-this.ubib.eur.nl

<< naar boven


Openingstijden

Studiezalen:
maandag t/m vrijdag 08:00 - 24:00 uur
zaterdag 09:00 - 18:00 uur
zondag 09:00 - 18:00 uur

Uitleen- en informatiebalies:
maandag  t/m donderdag 09:00 - 21:00 uur (informatiebalie tot 18:00 uur!)
vrijdag 09:00 - 16:45 uur

Boeken aangevraagd vóór 17:45 uur kunnen tot 21:00 uur worden afgehaald.

Tijdens de zomerperiode is er 's avonds geen dienstverlening. Op nationale feestdagen en veelal de week tussen kerst en nieuwjaar is de UB gesloten.

<< naar boven


Collectie

De Universiteitsbibliotheek (UB) heeft een grote collectie boeken, tijdschriftabonnementen en elektronische informatiebronnen (databanken) op alle vakgebieden die aan de Erasmus Universiteit worden gedoceerd en bestudeerd. De vakreferent van de UB zorgt voor de collectievorming op het gebied van beleid en management van de gezondheidszorg.

Een deel van de boeken en tijdschriften is permanent ter inzage beschikbaar in de studiezalen en het tijdschriftenmagazijn. De meeste boeken staan in een gesloten magazijn en kunnen worden geleend. Daarvoor is een collegekaart of een lenerspas nodig. Publicaties die niet in de UB aanwezig blijken te zijn kunt u desgewenst tegen betaling aanvragen via het Interbibliothecair Leenverkeer (IBL). Ze worden dan vanuit een andere bibliotheek in Nederland geleverd.

<< naar boven


Internet

Via de website van de UB (www.eur.nl/ub) kun je informatie vinden over de UB en zoeken in de UB-catalogus en in catalogi van andere grote bibliotheken. Voor het zoeken naar artikelen zijn er bibliografieën en elektronische bestanden zoals Online Contents en vele andere elektronische databanken. Deze vind je allemaal in het zoekscherm van de startpagina van de UB. De optie sEURch is een simpele en snelle zoekmachine die het zoeken in een groot deel (ca 80%) van het aanbod van de UB integreert, waardoor je met één zoekopdracht in vele bestanden tegelijk zoekt.

<< naar boven


Informatie & instructie

Bibliotheekinstructies maken deel uit van meerdere studie-onderdelen. Deze instructie bestaat meestal uit een demonstratie of college, een rondleiding door de UB en een praktisch deel met een zoekopdracht afgestemd op de studie. Op verzoek kunnen specifieke rondleidingen en gebruiksinstructies worden gegeven.

De UB heeft een aantal webcursussen ontwikkeld, die deel uitmaken van de 'leerlijn informatievaardigheden' van de UB, die je op verschillende tijdstippen tijdens je studie kunt volgen op de website van de UB.

Voorbeelden van een aantal webcursussen zijn:

  • Maak kennis met de UB: Basiscursus met informatie over het lenen en reserveren van boeken, het vinden van tijdschriften en ook: wat als je iets NIET kunt vinden.
  • Verwijzen en citeren: "Nu alleen de literatuurlijst nog": alles over het goed verwijzen en citeren in gedrukte en elektronische wetenschappelijke teksten. En welke hulpmiddelen daarbij beschikbaar zijn!
  • Internet research: "Dat is toch niet zo moeilijk!" Over de kwaliteit van internetbronnen, met tips voor zoekmachines en onderwerpsgidsen.
  • Web of Science: zoeken naar actuele literatuur op basis van oudere publicaties met behulp van de citatiemethode
  • De basics van wetenschappelijk publiceren: "Niet alleen voor professoren": ins en out van (nieuwe) vormen van wetenschappelijk publiceren.
  • Wetenschappelijke informatie zoeken / sociale wetenschappen: "Alles staat toch op internet?" Hoe vind je wetenschappelijke informatie en hoe selecteer en evalueer je zoekresultaten?
  • RefWorks 2.0: kennismaking met RefWorks, een online referentie manager.


Voor specifieke informatie over sociale wetenschappen kunt u zich wenden tot:

Virtuele Balie
tel: 010-408 1198
Website Virtuele Balie

<< naar boven


Vakreferent Gezondheidszorg

Voor elk vakgebied beschikt de UB over een vakreferent, die zorgt voor de collectievorming op het betreffende vakgebied en de faculteitsmedewerkers ondersteunt bij onderwijs en onderzoek. De vakreferent gezondheidszorg is:

Mw. drs. A.C.J. Drenthe
kamer: B1-10
tel.: 010-408 1220 / 1208
e-mail: drenthe@remove-this.ubib.eur.nl

<< naar boven


Bibliotheekcommissie

Een bibliotheekcommissie, waarin studenten en medewerkers vertegenwoordigd zijn, overlegt over de dienstverlening aan de gebruikers. Voor het iBMG is de contactpersoon dr. M. Koopmanschap.

<< naar boven


Rotterdamsch Leeskabinet

In het gebouw van de UB is ook het Rotterdamsch Leeskabinet gevestigd. Dit is een particuliere bibliotheek op het gebied van geschiedenis, kunst en kunstgeschiedenis, taal- en letterkunde, godsdienst, wijsbegeerte en sociale wetenschappen. Iedere student en medewerker van de EUR kan hier gratis lenen. Het Rotterdamsch Leeskabinet heeft een eigen uitleenbureau en een eigen catalogus.

Telefoon: 010-408 1195

Openingstijden:
maandag 09:00 - 17:00 uur
dinsdag en woensdag 09:00 - 19:00 uur*
donderdag en vrijdag 09:00 - 17:00 uur
zaterdag 09:30 - 12:30 uur (uitleen tot 12:15 uur)

* In de maanden juli en augustus is het Leeskabinet geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 - 17:00 uur. De avond- en zaterdagopenstelling vervalt dan.

<< naar boven